Vijf tips om een negatief zelfbeeld te overwinnen
Een negatief zelfbeeld is vaak niet makkelijk om achter je te laten. Het is niet iets waar je zo maar overheen stapt. Het vraagt kracht en zelfkennis om dat zelfbeeld te overwinnen. En hierbij kun je wel een paar tips gebruiken. Lees ze door en kijk wat bij jou past.
Het ontstaan van een negatief zelfbeeld
Voor veel mensen is het ontstaan van dat zelfbeeld belangrijk om te achterhalen. Zonder dat je weet waar het door komt, vind je het lastig om het aan te pakken of los te laten. Meestal is er iets gebeurd toen je kind was en stop je die gebeurtenis (of gebeurtenissen) ver weg om die pijn niet te blijven voelen. Je hebt het echter niet verwerkt, je stopt het alleen diep weg. En gedurende je leven zal je telkens iets blijven meemaken, dat je weer confronteert met wat je niet verwerkt hebt, totdat je beslist er iets aan te doen.
Precies het tegenovergestelde gedrag
Iemand die vroeger gepest is, kan in een latere levensfase soms extreem gedrag vertonen. Hij of zij kan zelf gaan pesten of kan bij elke bedreigende gebeurtenis zeer fel uit de hoek komen. Als kind was diegene echter niet zo. Het is een overlevingsmechanisme geworden, om dat gevoel dat je als kind had, buiten te sluiten. Op deze manier heb je echter geen effectieve strategie ontwikkeld. De basis van het gedrag zit nog steeds in je systeem. Je kunt dus beter terug naar de basis gaan en aan je zelfbeeld gaan werken.
Zelftraining
Er zijn veel zelfhulpboeken die je kunt raadplegen om je zelfbeeld te ontwikkelen. Afhankelijk van de oorzaak van je zelfbeeld, kun je gericht een zelfhulpboek lezen of een website bezoeken die je nuttige informatie geeft. Behalve het ontwikkelen van je inzicht, staan er ook vaak praktische oefeningen in.
Coaching
Wie er met zelfhulpmethoden niet helemaal uitkomt of persoonlijke begeleiding prefereert, kan altijd de professional raadplegen. Jij hebt je eigen gewoonten en manieren van denken en dan is het moeilijk om echt goed in die spiegel te kijken. Een coach staat aan jouw kant, maar durft wel kritische vragen te stellen om je op weg te helpen. Vaak blijf je weglopen voor wat confronterend is. Jouw coach durft de confrontatie met jouw zelfbeeld echter prima aan te gaan. Dat is soms pijnlijk of verdrietig, maar het helpt wel. Daarnaast kan een coach je verschillende technieken leren, die je helpen omgaan met je zelfbeeld. De intensiteit en duur van je coaching kan variëren.
De knop om
Een negatief zelfbeeld betekent vaak een gebrek aan vertrouwen in jezelf. Hier hoef je niet mee rond te blijven lopen. Je hoeft echter ook niet altijd te blijven graven in je verleden, waar het nou door komt. De oorzaak kan fijn zijn in het verwerkingsproces, maar het is niet noodzakelijk. In sommige gevallen is het echt gewoon de knop omzetten. Wil je blijven spitten in een pijnlijk verleden? Of wil je een positief zelfbeeld ontwikkelen? Jij kiest. Als de trigger groot genoeg is, ga je met je zelfbeeld aan de slag en laat je je verleden los.