Medisch en Verzorging blog

Thuis werken: een werkruimte maken

Het is een gigantisch voordeel voor veel mensen om thuis te kunnen werken. Zaken als flexibiliteit van eigen uren, en het elimineren van een uur in de file staan zijn zeer aantrekkelijk. Helaas is het voor veel mensen moeilijk om thuis tot dezelfde productiviteit te komen als op een kantoor. Het helpt vaak om thuis een ruimte toe te wijden aan het werk. Dit helpt jou om in de juiste mentale sfeer te belanden. Als je herhaaldelijk op een toegewijde plek werkt, dan conditioneer jij jezelf om op die plek productief te zijn. Hier een aantal tips om jouw persoonlijke werkruimte vorm te geven.

Gebruik een goede plek

Zoals eerder gezegd is het belangrijk om steeds dezelfde plek te gebruiken. Het liefst is dit een aparte kamer, maar niet iedereen beschikt natuurlijk over die luxe. Als dat niet mogelijk is kan je een bepaald gedeelte van een kamer hier aan toe wijden. Dit gedeelte moet spullen hebben die je nodig hebt tijdens het werk, spullen die jouw motiveren en inspiratie opleveren, en het moet vooral vrij zijn van afleidingen.

Bedenk wat je echt nodig hebt

Simpelweg jouw laptop pakken en steeds dezelfde stoel aan tafel gebruiken is dus niet genoeg om het echt een werkruimte te noemen. Het minste wat je nodig hebt is een bureau om aan te werken, met een bijbehorende (ergonomische) bureaustoel. Afhangende van wat je precies doet tijdens het werk richt jij jouw bureau in. Als je voortdurend achter de computer zit wil je investeren in grote beeldschermen. Het liefst gebruik je meerdere schermen om zo efficient mogelijk informatie te kunnen verwerken. Om dit te installeren kun je gemakkelijk een monitor arm gebruiken.

Decoratie

Je wilt geen afleiding mogelijk hebben gedurende de tijd dat je van plan bent te werken. Alle spullen in jouw werkplek moeten dus op één of andere manier bijdragen aan jouw productiviteit. Dit kan een goede geluidsinstallatie zijn om muziek te kunnen luisteren, of juist een klein aquarium om een beetje rust uit te stralen. Hoe dan ook is het wel belangrijk om niet in een kale, saaie ruimte te werken. Het is lastig om de balans te vinden tussen afleidende decoratie en motiverende decoratie, maar met een beetje puzzelen kom je er wel uit.

Scheid persoonlijk van professioneel

Het is bij veel beroepen sowieso al belangrijk, maar als je thuis werkt is het nog extra belangrijk om werk en “thuis” gescheiden te houden. Hiermee bedoel ik dat je niet op andere plekken in de woning aan het werk moet gaan zitten, en ook niet voor vermaak tijd in jouw werkruimte doorbrengt. Door deze activiteiten strict gescheiden te houden creëer je een mentale sfeer waarbij je direct aan de slag kunt gaan zodra jij jouw werkruimte betreedt. Als het kan is het ook aangeraden om niet jouw persoonlijke telefoon of computer te gebruiken, maar juist aparte voor het werk. Hopelijk ben je nu een paar stappen dichterbij het succesvol thuis werken!

Reacties zijn gesloten.