Medisch en Verzorging blog

Soa-test online

De tijd dat je zenuwachtig bij de dokter of de apotheek informeerde of je getest kon worden op een soa, hopend dat er geen bekenden mee zouden luisteren, is voorbij: tegenwoordig kan dat allemaal veel discreter, door middel van het bestellen van een soa-test online. Als je vermoedt dat je een soa hebt opgelopen, kun je jezelf hier thuis op testen. Deze mogelijkheid tot thuistesten neemt voor veel mensen een barrière weg en voorkomt dat je er te lang mee rond blijft lopen en blijvende schadelijke gevolgen ondervindt.

Wat heb ik precies opgelopen?

Het is wel een fijn idee dat je het vooronderzoek ook gewoon online kunt doen door de symptomen te googelen. Zo kun je er heel eenvoudig achter komen welke soa je hebt opgelopen. Vervolgens kun je de gonorroe-, syfilis-, herpes- of chlamydiatest bestellen. Ook bestaat er een combinatietest, voor het geval dat je vermoedt dat je misschien meer dan één soa onder de leden hebt.

100% anoniem

Denk je jezelf anoniem te kunnen testen, onderschept een huisgenoot je pakketje…

Daar hoef je echt niet bang voor te zijn, want nergens aan de envelop valt af te lezen wie de afzender is. Bovendien zal het bankafschrift van bijvoorbeeld de gezamenlijke rekening hier ook geen duidelijkheid over verschaffen: er staat geen “Soa-test” of iets dergelijks op. Je hoeft je daar dus geen zorgen over te maken.

Is het testen moeilijk?

Je hoeft geen medicus te zijn om de test bij jezelf uit te voeren.

Er zijn twee soorten testen: de urinetest, waarbij je binnen tien minuten zelf de uitslag af kunt lezen en de test waarbij je bij jezelf met een wattenstaafje een vaginaal uitstrijkje maakt, wat je vervolgens opstuurt naar een laboratorium. Voor de uitslag van de laatstgenoemde test moet je wel een paar dagen geduld hebben. Wanneer je van tevoren nauwkeurig de gebruiksaanwijzing leest en de duidelijk omschreven stappen opvolgt, kan het niet mis gaan en is de test voor 96,8 % betrouwbaar. Bij twijfel kun je altijd met Soa-test 24 contact opnemen via de chat of – indien er niemand online is – via het contactformulier.

 

 

Reacties zijn gesloten.