Zorgaanbod voor transgenderpersonen

Iemand die geboren is als het ene geslacht, maar niet het gevoel heeft dit geslacht te zijn, wordt ook wel een transgender genoemd. Het gender waarmee transgenderpersonen geboren zijn past niet bij hoe ze zich voelen en willen uiten. Mensen met dit gevoel, ook wel genderdysforie genoemd, kunnen medisch behandeld worden. Globaal kan deze behandeling bestaan uit hormonen of operaties voor transgenders. Voor een behandeling worden er eerst een aantal gesprekken gevoerd om te kijken of een medische behandeling mogelijk is. Een medische behandeling is voor heel veel transgenders een verbetering voor hun leven. Echter staat daar tegenover dat de behandeling wel ingrijpend is. Daarom is het belangrijk om goed over de behandeling geïnformeerd te zijn.
Behandeling door middel van hormonen
Met een hormoonbehandeling wordt het lichaam zoveel mogelijk aangepast aan het gewenste geslacht. Vanaf 16 jaar is een hormoonbehandeling mogelijk. Transgender adolescenten kunnen puberteitsremmers krijgen die ervoor zorgen dat de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken zoveel mogelijk geremd wordt. Iemand die graag het vrouwelijke geslacht wilt hebben (transgender vrouw) zal voornamelijk antiadrogenen met oestrogenen toegediend krijgen. Antiadrogenen remmen de productie van testosteron, terwijl oestrogenen zorgen voor vervrouwelijking, zoals borstgroei, een zachtere huid en verandering van verdeling van vet- en spiermassa. Iemand die het mannelijke geslacht wenst te hebben (transgenderman) zal testosteron toegediend krijgen. Deze zorgen ervoor dat een transgenderman de lichamelijke kenmerken van een man krijgt. Vaak wordt dit gecombineerd met remmers van vrouwelijke hormonen.
Chirurgie bij genderdysforie
Operaties bij transgenders bestaan uit chirurgie aan borst en geslacht. Er wordt ook wel gesproken van geslachtsveranderende operatie. In de genderkliniek worden verschillende soorten chirurgie aangeboden. Een transgender komt in aanmerking voor een operatie wanneer hij of zij 18 jaar is en de hormonale fase heeft doorlopen. Operaties die zorgen voor vervrouwelijking zijn onder andere een borstvergroting, genitale operatie, stemoperatie en adamsappelcorrectie. Onder genitale operaties vallen orchidectomie, vulvaplastiek en vaginaplastiek. Onder operaties voor vermannelijking vallen: mastectomie (verwijdering borsten), verwijdering baarmoeder en eierstokken, colpectomie (verwijdering eierstokken) en genitale operaties zoals metaidoioplastiek of phalloplastiek.