Hoe efficiënt werkt een mondkapje tegen besmetting?
Er is reeds behoorlijk wat gezegd en geschreven over de mate waarin een mondkapje bescherming kan bieden tegen allerhande aandoeningen. In het bijzonder wordt op dit vlak tegenwoordig uiteraard aandacht besteed aan het voorkomen van een besmetting met het COVID-19 virus. Menig aantal experten en virologen hebben ondertussen hun mening gegeven met betrekking tot het gebruik van een mondkapje en de mate waarin dit precies kan bijdragen aan het voorkomen van een eventuele besmetting. Hoe efficiënt werkt een mondkapje nu in de praktijk echt en is het nu raadzaam om ze overal te gebruiken wanneer je buiten de deur stapt of niet? We gaan er graag verder voor je op in hier op deze pagina.
Van welk type mondkapje wordt er gebruik gemaakt?
Iedereen heeft het vast wel in het nieuws gelezen, er zijn door menig aantal landen heel wat mondkapjes teruggestuurd naar het land van waaruit ze werden verscheept. In het bijzonder menig aantal mondkapjes die afkomstig waren uit China konden in onze landen niet worden gebruikt. De reden daarvoor is niet ver te zoeken. Het materiaal waaruit ze zijn vervaardigd bleek namelijk niet voldoende kwalitatief te zijn. Het merendeel van de mondkapjes welke in China worden verkocht zijn dan ook gemaakt van papier. Dit type van mondkapje biedt op geen enkele manier een bescherming tegen infecties. Waarom worden deze mondkapjes dan toch gemaakt? Omdat ze in grote delen van bijvoorbeeld Zuidoost-Azië worden gedragen tegen luchtvervuiling. Een dergelijke mondkapje kan wel degelijk zaken zoals stof en grote partikels tegenhouden, maar daar blijft het dan wel ook bij.
Welk mondkapje kan worden gebruikt in de gezondheidszorg?
Van alle verschillende soorten mondkapjes die er bestaan zijn er in principe slechts twee die gebruikt kunnen worden in de gezondheidszorg. In eerste instantie gaat het hierbij om de bekende chirurgenmaskers welke zijn vervaardigd van dun papier, maar daarnaast zijn er ook nog de zogenaamde FFP-maskers. Deze laatste maskers beschikken over verschillende klassen variërend van 1 tot en met 3. Het type mondkapje welke in staat is om virussen tegen te houden is de FFP-variant welke strak om de huid wordt geplaatst. Deze maskers zijn bovendien ook in staat om met behulp van een filter ultrafijne deeltjes te filteren. In de praktijk wordt er van een dergelijk mondkapje overigens niet alleen gebruik gemaakt in ziekenhuizen en zorginstellingen. Ook bij het lassen en bijvoorbeeld het verwijderen van asbest kan een dergelijk mondkapje van pas komen.
Hoe lastig is het dragen van een mondkapje?
Veel mensen hebben voor de uitbraak van het Coronavirus nog nooit in hun leven een mondmasker moeten dragen. Dat zorgt ervoor dat ze met iets volledig nieuws worden geconfronteerd welke toch best ook wel even wennen is. Het dragen van een mondkapje wordt dan ook in de praktijk vaak onderschat. Niet alleen is het erg warm, daarnaast kan het ook de ademhaling bemoeilijken. Dit geldt niet in het minst voor het gebruik van een FFP-mondkapje. Een dergelijk mondkapje is volgens experten dan ook niet de volledige dag door te dragen. Dit niet in het minst omdat je bij een dergelijk mondkapje ademt met weerstand. Na een paar uur zit je dan echt helemaal kapot. Het is mede omwille van deze reden dat er in de praktijk doorgaans nagenoeg uitsluitend van een dergelijk mondkapje gebruik wordt gemaakt door medisch personeel. Voor hen is dit in bepaalde situaties echt een absolute must.
Meer informatie? Kijk op Podobrace.nl.