Medisch en Verzorging blog

De kracht van mentale verzorging

Er zijn verschillende soorten ziek zijn. Duh, denk je dan, er zijn toch enorm veel verschillende ziektes. Maar ik bedoel niet alleen alle soorten ziektes, maar ook de manier waarop je ziek kunt zijn. Vaak wanneer we het over ziek zijn hebben, bedoelen we een ziekte die ons lichamelijk beïnvloedt. Iets wat je minder vaak hoort, is het ziek zijn van de geest. Depressie, paniekaanvallen en bijvoorbeeld anorexia zijn ook vormen van ziek zijn, alleen toch zijn we schuw om erover te praten. Toch zijn er veel mensen die geloven dat lichaam en geest met elkaar in verband staan. Wanneer je mentaal dus niet lekker in je vel zit, kan dit ook fysieke gevolgen hebben. Ik kom dan bijvoorbeeld aan omdat ik ga troosteten. Anderen worden enorm moe en kunnen niks meer doen. Sommigen krijgen zelfs echt fysieke klachten dat lichaamsdelen pijn beginnen te doen of ontstekingen krijgen. Mentale verzorging is dus heel belangrijk.

Therapie

Wanneer je symptomen herkent van een eventuele mentale ziekte, of zelfs mentaal niet lekker in je vel zitten, zorg dan dat je erover praat. Bij mentale ziektes is het net zo belangrijk om er op tijd bij te zijn als bij andere ziektes. Wanneer je er te lang mee blijft rondlopen, kun je zware depressie ontwikkelen, een burn-out, eetstoornissen, snijden en ga zo maar door. Mentale ziekten kunnen enorm gevaarlijk zijn, dus praat gewoon over hoe je je voelt. Wanneer je hier niet goed in bent of je hebt niemand die je kunt vertrouwen, zou je naar een psycholoog kunnen gaan. Ook wanneer je al verder in een mentale ziekte zit, is het belangrijk dat je naar een psycholoog gaat. Voordat je een mentale ziekte ontwikkeld, is mentale verzorging al goed. Praat dus over je emoties, stop ze niet weg. Zorg dat je mensen om je heen hebt die je vertrouwt en waar je goed mee kan praten. Dit zal enorm helpen om gewoon gezond te blijven.

Verzorg je lichaam

Andersom heeft de stelling ook kracht. Als je je lichaam goed verzorgt, sta je ook sterker in je schoenen mentaal gesproken. Dus blijf lekker sporten. Eet gezond. Kleed op de manier die jij leuk vindt. Wat betreft de kleding, zorg dat je je kleedt op een manier dat je je sterk voelt. Ook al ben je misschien wat meer gevuld, zorg dat je kleding vindt waarin jij je mooi voelt. Bijvoorbeeld een sterke vrouwen outfit met een pantalon, blouse en blazer of een mooi jurkje. Dit geldt ook voor mannen, blazers en andere chique kleding heeft vaak de werking dat je je sterk en zelfverzekerd voelt. Door met kleding zo’n sterk gevoel op te zoeken, geef je jezelf een mentale boost. Dit is eigenlijk een hele simpele actie, maar wel iets wat je dagelijks voor jezelf kunt doen. Blijf dus vooral goed voor jezelf zorgen, zowel fysiek als mentaal, want beiden kunnen sterke gevolgen hebben.

Reacties zijn gesloten.