Hout voor de schutting
Schuttingen worden vaak geplaatst op een erfafscheiding en zijn meestal gemaakt van hout. De schuttingen zorgen voor extra privacy. Voorbijgangers kunnen hierdoor niet direct zien wat er achter de schutting staat. Daarnaast zorgen schuttingen ook voor geluidsdemping en het tegenhouden van wind. De schuttingen zijn niet volledig geluids- en winddicht, dit komt doordat er kieren tussen de houten planken zitten. Het hout dat wordt gebruikt voor de planken zijn vaak rabatdelen. Dit zijn planken die aan de onderkant voorzien zijn van een groef en aan de bovenkant voorzien zijn van een geschulpte rand. Hierdoor kunnen de rabatdelen eenvoudig in elkaar worden geschoven. De vorm van de geschulpte rand is zo gemaakt dat er geen regenwater in kan blijven hangen. De naden van de rabatdelen blijven hierdoor droger, waardoor ze minder snel gaan rotten. Kortom erg handig bij het bouwen van een schutting. Naast gebruik voor een schutting kunnen de rabatdelen ook worden gebruikt voor de afdichting van schuren en tuinhuisjes.
Rabatdelen in verschillende houtsoorten
De rabatdelen zijn leverbaar in vurenhout, western red cedar, meranti en douglas hout. Elk hout heeft zijn eigen specificaties, er wordt daarom geadviseerd om ze goed met elkaar te vergelijken om te kijken welk type het meest geschikt is voor uw toepassing. Om u op weg te helpen worden de voornaamste specificaties van de eerdergenoemde houtsoorten gegeven. De vurenhouten rabatdelen zijn verduurzaamd en hebben hierdoor een verwachte levensduur van tien tot ongeveer vijfentwintig jaar. Ook zijn de vurenhouten rabatdelen verkrijgbaar in het zwart, deze variant heeft een stijlvolle zwarte coating. De western red cedar is een halfhoutsrabat of halfhouts dubbel rabat. Ze zijn hierdoor licht van gewicht, drogen goed en zijn makkelijk bewerkbaar. De western red cedar hebben een lange verwachte levensduur van vijftien tot vijfentwintig jaar. Verder staat marenti hout bekend om haar sterke eigenschappen en is zowel binnen als buiten te gebruiken. Ook deze rabatdelen gaan zo’n tien tot vijfentwintig jaar mee. Als laatste zijn er nog de douglas rabatdelen, deze houtsoort staat bekent om zijn iconische oranje uiterlijk en mooie vlamtekening. Deze rabatdelen hebben een verwachte levensduur van tien tot vijftien jaar.
Rabatdelen behandelen
Over het algemeen zijn deze rabatdelen gemaakt van duurzame houtsoorten of ze zijn geïmpregneerd. Om de geschatte levensduur van de rabatsdelen nog verder te verlengen kunnen de rabatsdelen worden behandeld. Dit kan met lak, beits, olie of verf. Kijk goed van tevoren welk soort hout u heeft, zodat u het geschikte middel heeft om de rabatsdelen mee te behandelen. Kortom er is veel keuze in rabatdelen en vervolgens ook in de bewerking ervan. Zo komt u tot de juiste rabatdelen voor uw toepassing en gaan de rabatsdelen vervolgens jaren mee.