Medisch en Verzorging blog

Hoortoestellen vergelijken: hoe doe je dit?

Als je een nieuw hoortoestel wilt aanschaffen, is het aan te raden om eerst verschillende hoortoestellen met elkaar te vergelijken. Er zijn namelijk zoveel verschillende soorten verkrijgbaar, waardoor je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer ziet. Toch wil je wel een goede keuze maken en een hoortoestel kopen dat geheel bij jou past. Hoe kun je nu het beste verschillende hoortoestellen vergelijken? In dit artikel geven we je een aantal tips.

Denk aan je luisteromstandigheden

Een hoortoestel dat bij jou past werkt goed in de situaties waarin jij je vaak bevindt. Ben je vaak onder de mensen? Dan moet het hoortoestel hierop aangepast zijn en rumoer goed kunnen onderdrukken. Houd je ervan om te fietsen of te wandelen in de buitenlucht? In dat geval is een hoortoestel met windruisonderdrukking aan te raden. Bedenk welke activiteiten jij vaak onderneemt en kijk aan de hand daarvan welke hoortoestellen bij jou passen.

Bepaal hoe zichtbaar het toestel mag zijn

In het verleden waren hoortoestellen best wel groot en zichtbaar. Inmiddels is dit gelukkig anders. De standaard modellen waarbij de receiver achter het oor zit (AHO-hoortoestellen) zijn al een stuk kleiner en minder zichtbaar. Daarnaast kun je ook kiezen voor een nog kleiner hoortoestel met een kleiner deel achter het oor: het RIE-hoortoestel. Hierbij is de receiver in het slangetje aangebracht. Je kunt deze hoortoestellen vergelijken en bepalen welk soort hoortoestel jij het fijnst vindt.

Test een hoortoestel uit

Als je verschillende hoortoestellen hebt gevonden en een hoortoestel hebt gekozen dat bij je past, hoef je niet altijd direct tot aankoop over te gaan. Vaak is het mogelijk om het hoortoestel eerst een aantal weken uit te testen en dit raden we dan altijd aan. Door het hoortoestel te testen kun je erachter komen of dit ook echt bij je past en of het comfortabel zit. Wil je het hoortoestel na de testperiode niet? Dan hoef je het toestel ook niet te kopen. Je betaalt alleen voor de oorstukjes.

Reacties zijn gesloten.