De effecten van tramadol
Tramadol behoort tot de groep geneesmiddelen die morfineachtige pijnstillers of opioïden wordt genoemd en het heeft een sterke pijnstillende werking. Het vermindert de pijn door het remmen van bepaalde chemische stoffen van het centraak zenuwstelsel. Dit wordt voorgeschreven als je last hebt van ernstige pijn of zenuwpijn. Je mag het medicijn niet te lang gebruiken en na gebruik moet je de dosering langzaam afbouwen. Doe je dit niet kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen.
Tramadol heeft een sterke pijnstillende werking. Bij veel soorten pijn zijn pijnstillers soms niet effectief. De dokter schrijft dan een sterkere dosis voor. Werken deze niet voldoende dan worden er nog sterkere middelen voorgeschreven. Tramadol valt hieronder. Tramadol kan worden voorgeschreven in combinatie met paracetamol of een ontstekingsremmende pijnstiller. Tramadol is te verkrijgen in tabletten, capsules, zetpillen en injecties.
Hoe werkt Tramadol
Tramadol zorgt ervoor dat de pijnsignalen in de hersenen niet of minder sterk aankomt. Zo voel je de pijn minder en reageer je er rustiger op. De werking van de verschillende vormen van Tramadol verschillen wel. Ook kan Tramadol bijwerkingen hebben. Je kunt je suf of duizelig gaan voelen. Neem het dus niet in als je de weg op moet of als je je klaarmaakt voor school of het werk.
Effecten
Enkele bijwerkingen van Tramadol kunnen zijn:
- sufheid, slaperigheid of een draaierig gevoel
- misselijkheid die gepaard kan gaan met braken
- maagklachten of darmklachten
- duizeligheid
- jeuk
- zweten en hoofdpijn
- moeilijk plassen
- moeilijke ademhaling
- droge mond
Het is dus belangrijk om het recept te volgen van de arts. Nadien kun je vragen hoe je moet afbouwen.